Friday, 15 July 2011

kenapa aku, bukan dia ? apa salah aku ..?


Dengan Nama Allah


Assalamualaikum dan selamat hari jumaat kepada semua umat islam di seluruh dunia .. hehe


yang sebenar2nya la kan, kalau tengok tajuk kat atas tue, ianya tidak bermaksud bahawa aku nak buat sesi luahan kecewa ka apa, tapi just nak bagi motivasi sikit... al maklum lah, kadang2 aku suka berengan jadik pakar motivasi macam DR HM TUAH .. DATO FAZILAH KAMSAH ... sekadar berangan2 jer ... tapi tak pernah layak pon ... -_-


selalunya la kan, bila kita nie diulit satu2 kejayaan dalam hidup kan, kita mesti akan kata ...

"Alhamdulillah .. takdir Allah nie .. aku dah berusaha dah, dan aku layak mendapatkannya .. ! "

biasa kan kita dengar ayat macam tue kan ..?

tapi, macam mana pulak kalau kita ditimpa something yang buruk ..? macam dapat penyakit berbahaya ka ...

"apa salah aku .. selama aku hidup, aku tak pernah sakitkan hati orang, tapi nape aku dapat penyakit nie ... hhhuuuuuwwwaaaaaa ...."

nie lah fenomena kita pada hari nie, kita anggap tue takdir bila kita dapat kejayaan tapi bila kita hadapi kesusahan, kenapa kita takmau anggap tue takdir jugak ..? nampak sangat ke 'double standard' kannya di situ ...

kat sini aku nak kongsi satu citer pendek ... ambik pengajaran tau .. penat aku taip2 nie ...

suatu masa dulu, ada la sorang pemain tenis nie kan, tiap kali ada games ja, mesti dia menang ... dia selalu anggap kejayaan dia tue takdir dari Allah .. besa la kan, dalam games nie, kadang2 kita boleh menang, kadang2 kita boleh kalah .. ikut nasib la ... tapi lepas beberapa tahun, pemain tenis tue disahkan menghidap penyakit AIDS ... tau tak apa penyakit AIDS tue ..? tak tau ..? cepat2 la tanya pakcik google ye .. hehe ok sambung citer ... kenapa dia kena penyakit AIDS ...? dia dapat AIDS tue sebab time dia buat operation, doktor tersalah masukkan darah yang mengandungi HIV+ dalam badan dia .. sebab tue la dia dapat AIDS .. bukan sebab dia suka tukar2 pompuan ka, men cucuk2 ka ... bukan ...

mesti kita tertanya2 jugak kan, apa salah dia ..? peminat2 dia pon selalu tanya kenapa ..? kenapa ..? kenapa ..?

pemain tenis tue pon menjawab .. "dulu, waktu aku selalu menang, aku selalu anggap tue semua takdir Allah, tapi kenapa bila aku ditimpa penyakit nie, aku tak boleh anggap nie pon takdir dari Allah jugak ..? "

ok tamat citer.. paham tak ..?

pengajaran yang kita boleh dapat dari citer nie adalah ..,

*kita jangan cepat sangat nak berputus asa ...
*takyah la dok mengeluh sangat, nak salahkan diri walaupon tak buat salah... nanti kita akan rasa hidup kita nie macam tak bes ja..
*aku amek citer nie dalam drama JUVANA ... hahaha

ok, tamat sudah motivasi kita pada hari nie ... semoga berjumpa lagi dan selamat beramal ^_^
wassalam :)

14 comments:

Mohd Yusuf said...

oh, aku pun pernah dgr cerita tenis tu... he3

Nak jadi Pakar Motivasi? knpa tak pegi jadi fasi kat sekolah? hahaha

keroro gouro said...

@mohd yusuf :
pakar motivasi dan fasi adalah 2 perkara yg berbeza..
huhu

al_hakim said...

haha..penat taip ea..btq nice sharing..

Mohd Yusuf said...

keroro
tapi mempunyai matlamat yang sama....huhuuh

princess ugly duck said...

hmm, leh tahan keroro tulis entri ni..engatkan nak pilih calon suami rupanya.....

keroro gouro said...

@al_hakim :
haha penat ooo...
tq baca.. ^_^

keroro gouro said...

@princess ugly duck :
amboih..anda nie xabeh2 ngan calon suami...
tau la da cukup umoq pown..

- Z - said...

sekarang ni mmg xlayak..tpi mana tau ditakdirkan esok awak akn jd pakar motivasi

asnizaziz said...

sesungguhnya setiap yg berlaku itu ada hikmahnya :)

Sunah Sakura said...

ermm..betul tu dear.. kene selalu berfikir jauh sebenarnya, di sebalik setiap kejadian ni mesti ade hikmah yang tersembunyi...

Qaseh dalia adelia said...

setiap kehidupan pasti ada ujian .. berjaya tu pun satu ujian , gagal tu pun satu ujian ..betul ~ jangan cpt berputus asa tapi sabar .. bukankah sabar itu kunci org2 yg bertaqwa =) salam kenal dr blog sunnah omei hahaks

Isteri Encek Bard said...

betul, betul... jika gagl, berusaha dan terus berusaha

mas saari said...

singgah sini dari blog sunah!

hidup ni jgn mudah berputus asa kerana jika rajin berusaha pasti berjaya!

keroro gouro said...

@-z- :
insyaallah..amin..tp cita2 sy bukan nak jadik pakar motivasi..hehe just suka2...mcm bes ja kan..

asnizaziz :
yup..betul3...cuma kadang2 kita tak perasan apa hikmah yg terdapat dlm satu2 musibah tue...

@kak sunak sakura :
hurm tu la..kita nie selalu nk pikir singkat2 ja..

@qaseh dalia adelia:
haha salam perkenalan jugak dari blog cikkerorogouro nie...twink3 :)

@isteri encik bard:
hurm sbb tue la ujian dicipta utk mematangkan manusia.. :)

@mas saari:
yup..setuju ngn anda ! :)