Monday, 8 August 2011

jangan bagi kena cahaya matahari


________________________________________
assalamualaikum..
____________________________________________


apa khabar semua..?

KHABAR BAIK....

sihat..?

SIHAT........

apa khabar iman anda..? semakin tebal ke semakin nipis..?

SEMAKIN NIPIS.........

err...tak patut.. tak patut...

okeh.. kembali kepada tajuk... hari nie daku teringat something yang aku terbaca dalam majalah mana ntah.. so daku pon terasa la nak sharing sharing kat sini kan... something yang daku terbaca tue adalah mengenai pesanan seorang ayah kepada anaknya tentang tips tips nak berjaya dalam perniagaan... mana lah tahu kan, kalau suatu hari nanti daku mahu jadik bisneswomen yang berjaya, aku boleh lah guna tips tips nie.. heh heh

tapi kan pesanan tue dalam bentuk dialog... so daku pon nak buat dalam bentuk dialog jugak la...

drama sebabak : pesanan ayah

pada waktu subuh yang hening lagi damai, seorang ayah yang sedang nazak memanggil kedua dua anak lelakinya untuk memberi wasiat terakhir...

ayah : anak anakku, marilah ke sini.. ayah nak bagitau something nie...

abang dan adik : apa dia ayah..?

ayah : ayah akan meninggalkan perniagaan perniagaan ayah kepada kamu berdua... jadi ingat lah pesanan ayah nie... pertama, bila kamu nak pergi kerja tue, jangan la bagi diri kamu terkena cahaya matahari.. kedua, jangan meminta hutang kepada orang... yang tue ja ayah nak pesan..ayah dah nak mati nie..selamat tinggal..(si ayah terus menghembuskan nafas yang terakhir setelah mengucap dua kalimah shahadah)

sekadar gambar hiasan yang dijumpai dalam google image..


setelah itu, kedua dua beradik itu pon mewarisi perniagaan ayah mereka..

beberapa bulan kemudian, ibu mereka pon tergerak hati untuk melihat anak anaknya... macam mana lah hidup mereka...

setelah melawat anak anaknya, maka, terkejut lah sang ibu.. kerana kehidupan kedua dua anaknya jauh berbeza... si abang terus mencapai kejayaan , manakala si adik pulak dihimpit kemiskinan sehingga tiada lagi modal untuk dibuat berniaga... maka, hairanlah sang ibu tersebut...

maka, bertanya lah ibu tersebut kepada anak anaknya..

ibu : cer citer skit, macam mana hidup korang berdua nie jauh berbeza..? sorang berjaya tak hengat.. sorang lagi pulak miskin dekat nak papa kedana dah...

adik : bu, nie suma, arwah ayah punya pasal lah nie... arwah kata jangan bagi kena matahari time nak gi kerja, so, adik pon terpaksa la naik teksi nak pi kerja... banyak duit kena kuar tue.. huhu pehtue, arwah kata jangan minta hutang kat orang.. oleh sebab adik ingat pesan ayah tue, adik bagi la dorang berhutang tapi adik tak pernah pon mintak hutang kat dorang... so, adik takdak modal la nak tingkatkan perniagaan adik nie... sob sob sob

ibu : macam mana pulak dengan abang ?

abang : bu, pesanan ayah yang pertama tue, ayah suruh jangan bagi terkena matahari, so, subuh subuh lagi, saya keluar la gi kerja...oleh sebab kedai saya yang paling awal dibuka, maka, ramailah pelanggan saya...
pesanan ayah yang kedua pulak, jangan minta hutang kat orang.. saya pon pikir, kalau saya tak dapat nak minta hutang, baik saya tak yah bagi hutang.. dengan itu, takdak lah saya rugi...

ibu : hurm, wasiat yang sama, tapi penilaian yang berlainan...

begitulah kisahnya... sekian...

notakaki : sapa sapa yang nak jadik bisnesmen/women, boleh la ikut tips nie.. hehe insyaallah boleh berjaya... :)


wassalam :)

8 comments:

princess ugly duck said...

salam...aku tau ang baca kat mana...dalam mastika......hahahha(gelak jahat)

apa2 pon aku suka cter ni..

yatie Awang said...

hahhaa...bagus jugakan tips ni, tapi tulah kena faham betul2 maksuknya dulukan? kalau tak jadi macam si adik lah....

sifu im said...

haha..abg dia la yg bijak..mmg betul la..klu tido wktu pagi, baru start nk g keja siang hari, nabi cakap rzki ssh nk masuk

Syahir Ramli said...

wah...btol la...cre pnympaian wasiat yg sme tp cre pnerimaan yg berbeza...trbkak skit mate sy ni..
btw,sy dtg mlwt kwn2 yg follow sy & sy follow die. jmpot bce entry ni http://budakkelosa.blogspot.com/2011/08/ada-pengumuman-penting-nak-dibuat.html

keroro gouro said...

yup..
semua komen yg anda sume berikan sume betol2...
hehe
kita kena lah pikir something tue ngn mendalam skit baru la tw maksudnya mcm mana :)

Asakura said...

setiap pesanan ada maksud tersirat...jangan jadi betul bendul....peace!

| cik azeya | said...

oo. macam tu rupenye . pandai jugak abang die nihh. ;)

Syuxer said...

pernah dengan citer begini dalam konteks yang berbeza heheh..:)..

ilmu bisnes kena ada..kalau tak akan jadi cam adik dalam citer tuh hehe