Saturday, 13 August 2011

aku suka cara pipah berfikir

________________________________________
assalamualaikum....
________________________________________


sedang asyik aku baca cerpen cerpen yang menarik kat penulisan2u tue, dengan tetiba, aku terklik satu cerpen yang aku rasa tajuknya besa besa ja la kan... tapi citer nya boleh tahan la... 

pasal suami nak kawen lagi or lebih tepat lagi dia nak pasang lagi satu la kan...

well poligami nie madu bagi lelaki, tapi maybe racun bagi perempuan..?


aku pon heran kenapa laki nie tak boleh setia pada yang satu hah ..?

dan kenapa perempuan mesti nak cepat melenting bila laki dia nak tambah cawangan lagi satu....

bak kata lec aku, suami nie just pinjaman jer...

so ikut suka dia la nak kawen bapa kan..

kita sebagai perempuan yang sopan tak patut marah marah..

kurang kurang boleh dapat payung emas kat syurga nanti... hehe

ok.. dalam citer tue, aku ada ter like satu part tue yang membuatkan aku sangat kagum dan kagum la kat perempuan tue...

part yang best...

bang ucop : pippy (nama manja isteri dia ) , abang ingat nak kawen lagi satu...

pipah : ooo, boleh..tapi kalau abang nak pippy sain surat kebenaran berpoligami, abang pon kena sain satu dokumen nie...

bang ucop : ok


tau tak dokumen apa yang pipah tue suruh laki dia sain..?

dokumen pindah milik rumah dorang yang sekarang nie la.. ada la rumah teres tiga tingkat kan... 

kurang kurang kalau terjadik apa apa lepas tue, misalnya laki dia nak ceraikan dia ka apa ka, at least ada la jugak backup kan...

aku suka cara pipah berfikir nie...

lelaki yang kawen lebih dari satu nie dikatakan hebat ker..?


lagipun, lelaki nie, time dia nak mintak kawen lagi satu, dia turutkan jer apa yang bini first dia mintak...

tue jer nak kongsi... 

notakaki : perempuan patut marah ker kalau suami dorang mintak nak kawen lagi satu..? apapon, aku suka cara pipah berfikir... hehe :)


wassalam :)

7 comments:

- Z - said...

bijak-bijak

SuzaDin said...

hahaha ... bijak tol bini pertama dia ... nk wat cm 2 jgk lh hehehe ... pape pown kiter pompuan xleh halang suami nti xbau syurga plk kn kn kn

Rohaizam Rosli said...

terbaek lah pipah ~~~

Qaseh dalia adelia said...

yup sekarang kena bijak taklah kita ditinggalkan kering kontang hehek

keroro gouro said...

lagipun, laki nie lagi dihalang, lagi dia tekad kan...
kalau dia nak kawen jugak, dia akan kawen, walaupon terpaksa gi sempadan ...
kan333

Asakura said...

biar betul keroro nie...nanti nak tgk laki keroro kawin ramai....hohohoo

Sunah Sakura said...

ehehe...tak patut marah, tapi kene tanam dalam diri awal2 kefahaman poligami..kadang2 bercakap tak semudah melaksanakan... :)