Tuesday, 12 July 2011

sebab kenapa budak ipt selalu kena tipu


Dengan nama Allah

dah lama aku nak buat citer pasal kes tipu menipu nie... sebab pengalaman mengajar aku macam mana nak tulis pasal benda nie ...hehe almaklum lah, dah setahun aku jadik budak u dan aku berpengalaman kena tipu sebanyak DUA kali .... sob333 ... dua2 melibatkan wang ringgit ...


okey, jom kita cek kenapa budak2 yang dikatakan cerdik nie selalu kena tipu ... cerdik la kan masuk u ... orang kata, bukan aku kata ... tak leh jugak nak nilai macam nie ...


ptptn ribu2
orang selalu ingat student2 u nie kaya2 sebab dapat ptptn ribu2... memang la kaya kan pada awal semester ja... las2 semester tue, aku rasa papa kedana dah...huhu... selalunya student2 nie nak kena tipu time awal2 semester la... aku rasa si penipu nie dah tau kot bila duit ptptn tue masuk kan, mula la rangka strategi pa semua nak tipu menipu nie...


terlalu mudah percaya cakap orang
nie aku rasa budak2 yang baru masuk u nie memang la kan, tak tau apa lagi, senag la nak kena tipu... tengok orang tue pandai cakap sikit, hensem/cantik sikit, mula la caya apa yang orang tue cakap... kawan aku pernah kena nie...kesian beliau .. kerugian ber k jugak la sebab kononnya beliau memenangi tikar percuma... namun itu semua dusta belaka ...


tak suka membaca
nie pengalaman salah sorang kawan aku jugak ... beliau mengisi borang tanpa baca syarat2 yang termaktub dalam borang tersebut ... akibatnya ...? terpaksa beli barang yang tak patut dibeli denga harga yang mencecah k jugak la ... kalau tak bayar, nama beliau akan di black list kan .... tapi tak boleh salahkan beliau jugak, sebab si penjual tue  macam paksa2 kan ... so, aku nak ingatkan, rajin2 la membaca erk...

nak mengumpul kekayaan pada usia yang muda
aku selalu jugak diajak oleh kawan2 aku untuk menyertai MLM ... ala paham2 sendiri la benda pa MLM nie ..aku bukan reti sangat pasal benda2 nie ... tapi sebab benda2 macam nie la ramai yang kena tipu kan ..? aku rasa kalau nak kaya tue, tak boleh la dengan jalan pintas2 nie ... baik guna jalan yang sedia ada sudah la ... lagipun, lec aku pernah pesan, time belajar nie, tak elok la duk menyertai MLM ka apa ka, baik tumpu study kan ..? pendapat masing2 k...


aku rasa macam banyak lagi ja sebab2 dia ... tapi buat masa sekarang, aku hanya dapat memikirkan 4 sebab ja ...hihi jadik la kan ... almaklumla lama dah aku tak update blog aku nie ....


kadang2 kena tipu nie ada hikmahnya .. misalnya macam aku la ..sekarang nie payah aku nak caya kat orang...

sapa yang ada pengalaman kena tipu tue, rajin2 la kongsi kat ruangan komen tue yea ^_^
wassalam :)

12 comments:

Mohd Yusuf said...

Bkn kena tipu tapi tak tahu nak jimat duit... dpt duit, terus boros... Masuk MLM kena tahu selok belok perniagaan dulu, baru join...

peace no war....:D

keroro gouro said...

mohd yusuf :

ala semua manusia pon mcm tue kan...bila duit byk, mana nak ingt apa..hehe

yatie Awang said...

kakak belum pernah lg kut kena tipu, tak naklah, hehe

- Z - said...

sabo jela hehe

keroro gouro said...

kak yatie awang :

bagus lah kak tak pernah kena tipu...tapi pengalaman mengajar erti kehidupan kak...hehe

keroro gouro said...

- Z - :

awak xpernah kena tipu ker..?

Pure Mahabbah Fillah said...

assalam..hihihii
muda2 mmg cm nie la..huhhuu
pk musah jea..huhuhuu

Oh!Puchong said...

Terlalu ikut emosi dalam berbelanja. Itulah yang menyebabkan kita bermasalah dalam pengurusan kewangan

keroro gouro said...

@pure mahabbah fillah :
wslm..pengalaman muda2..
haha

keroro gouro said...

@Oh!puchong :
yup betul333..sangat setuju dengan anda :)

FasiHaH SupiaN said...

hmm, sy sangat setuju sebab sy pun berada di tempat ni...apapun, diri kita sendiri yg menentukan hala tuju duit tu....lagi 1 kaki shopping, mana tak last semester nanti dah papa...

keroro gouro said...

@fasihah supian:
sy xsampai las sem da papa dah..
nk wat cmna, kaki shopping n kaki jalan bila ada duit dlm tgn..hehe