Friday, 14 October 2011

sentuh dan pergi...?

>> as salam <<

selamat pagi semua..!!! sekarang, waktu aku tengah sibuk sibuk nak update post terbaru nie, jam sudah menunjukkan pukul 4.30 AM... diulangi 4.30 AM...

apa yang pelik nie..?
ok.. 1st, aku belum tido lagi sejak aku terasa nak tido kul 12 tgh mlm td...WAAA..!!! nak tido..!!! nak tido..!!!

ok, abaikan ja masalah aku yang tak dapat nak tido gi nie... rasanya ramai siswa siswi yang dapat penyakit macam aku nie.. walaupun besok pagi kul 8 AM aku ada kelas kan... aku dapat rasakan aku akan ngantuk kaw kaw punya lah dalam kelas.. tak pon, aku terbabas tido sampai tak gi kelas T_T

ok masuk topik..!!

pernah naik bas tak..? kalau kat area area Bangi nie, banyak rapid KL ngan bas mini... kalau nak gi metro kajang ka, bagi yang tak mempunyai transport sendiri macam aku nie, terpaksa la guna pengangkutan awam yang disediakan nie..

dulu dulu, time aku baru masuk ukm nie, kalau nak naik rapid, boley ja bayar guna duit.. sekali naik singgit.. tapi sekarang..

"adik ada kad touch n go..? kalau xdak kad, tak leh naik bas.. "

"err.. takdak."

"nak buat kad kena rm10.. kalau tak nak, kena la naik bas mini.."

"ooo..ok.."

jadik terpaksa la aku topup kad touch n go tuh.. aku guna mykad ja.. mykad aku ada touch and go ^_^

tapi aku lebih suka cara lama.. bayar guna duit ja.. bukan apa, dulu, sebelum guna kad, rapid selalu datang ukm 30 minit sekali datang.. tapi sekarang, dah jadik sejam sekali datang... penat oo nak tunggu bas..

dah malas tunggu, naik bas mini la.. BAS MINI...??!! tak rela aku nak berhimpit himpit ngan mat mat bangla yang banyak bertandang kat bangi nie.. tiba tiba rasa macam duk kat bangladesh ja.. huhu

bagi aku, sejak penggunaan kad touch n go tue, perkhidmatan bas pon telah menjadik semakin kurang efisien.. sapa setuju, komen lepas abes baca nie erk..? hehe

ye lah, tak semua orang reti nak guna kad tue kan.. jadik, time makhluk makhluk yang tak reti nak guna kad nie atau pon baru 1st time guna kad nie mesti la terkial kial kan.. pehtue, terpaksa la pakcik drebar bas tolong.. and then, masa pon banyak la terbuang kat situ.. nie tak termasuk lagi sebelum naik, kena sentuh kad, nak turun, kena sentuh lagi. terbuang lagi masa yang berharga.. ingat, masa itu cemas..!

sepatutnya, pembaharuan yang dilakukan dapat mempercepatkan masa perjalanan..! nie semakin lambat pulak.. -_-''

kalau guna duit kan senang, macam dulu dulu.. nak naik, bayar, duduk. dah sampai destinasi, turun terus.. tak payah susah susah nak sentuh sana sentuh sini.. masa pun tak banyak yang terbuang kan..?

ok lah, aku pon tak terasa nak tulis panjang panjang.. just nak luahkan ketidak puasan hati aku ja terhadap perkhidmatan pengangkutan awam nie..

keroro gouro : dengar kata pengguna malaysia mengalami  kerugian hampir rm1.054 juta setahun dan kad sentuh dan pergi nie dikenal pasti antara puncanya perkhidmatan pengangkutan awam kurang efisien.. 


wassalam :)

5 comments:

leeloo3173 said...

yieee...ak comel!!! muahahahak

keroro gouro said...

perlu la kan..? haha :)

Ariesyah said...

slm...br taw bas ukm kn guna kad touch n go...mklumlah lma xmeratau..

Asakura said...

bas rapid kot...bas UKM ada jgk ke? rasanya tak de...he3

keroro gouro said...

bas rapid ja..ukm xguna touch n go sbb da byq yuran tiap2 sem :)