Sunday, 5 June 2011

bosan la

dengan nama Allah

"bosan la ari nie, tenet lembab ... takleh nak update blog, takleh nak ber fb ... takleh tue .. tak leh nie..."

"bosan la .. ari nie takde nak buat apa.. asyik duk dalam bilik ja .. jom lepak kat i city..? "

"bosan la.."

"bosan la.."

ya aku mmg dlm zon bosan...


perasan atau tidak, dalam kehidupan seharian kita nie sering kali kita asyik duk ungkap perkataan bosan nie...kenapa kita selalu guna perkataan nie..? of coz la kan kita berada dalam zon jemu kan.. sama la macam aku la ni...aku la ni sedang berada dalam zon bosan...

nak tenet laju2..huhu


sebenarnya kan perkataan bosan nie hanya wujud dalam kehidupan orang yang kosong jiwanya .. adakah ini  bermakna jiwa aku sedang mengalami kekosongan ..? oh tidak..!! namau namau kosong kosong jiwa nie... cepat cepat.. sila penuhkan kembali jiwa anda ..:)

sebab apa jiwa kita kosong ..? jiwa kita kosong sebab kita selalu mendambakan hiburan.. tau tak apa itu hiburan..? hiburan adalah satu bentuk keseronokan..hehe memang la kan hiburan tue fitrah tuk kita yang bergelar manusia nie.. kalau la hiburan tue bukan fitrah, tak la muncul program program lawak macam maharaja lawak ka ( err aku pon layan gak ML nie..:P ) .. banyak lagi la kan..

sebenarnya apa tujuan kita dihidupkan di dunia nie hah..? adakah semata mata untuk mencari hiburan..? oh no...tidak sama sekali...kita nie dihidupkan adalah untuk mengabdikan diri kat Allah..sebab tue la kalau orang yang memperkayakan hidup dia dengan amalan amalan yang mendekatkan dirinya dengan PenciptaNya, dia tak pernah rasa bosan.. 

skrg sy dlm mood insaf..anda bila lagi..?


cer try check banyak tak amalan yang kita buat tuk dekatkan diri kita ngan Pencipta kita..? kalau banyak mesti la kita tak rasa bosan kan...hurm *mengeluh*

nampaknya aku pun 2x5 jugak la...sebab tue aku asyik rasa bosan ja..tambah tambah bila tenet ada problem...so masa sekarang la kita nak cuma ubah diri kita untuk jadik lebih baik...

jom jom  kita mengkayakan jiwa kita...:)

wassalam :)

10 comments:

Mohd Yusuf said...

aku tak tau plak siber PTSL buka hari nie...hehehe

keroro said...

weh komen xdk kena mengena ngn post aku...huhu

nohoho =) said...

bosan jugak hari ni...tak tau nak buat ape

Mrs.Yie said...

isi masa dengan perkara2 berfaedah,insyaallah x bosan dik..akak pun pernah gak alami situasi bosan tapi x lama la pasal kat rumah ni ada banyak keje nak di buat.. :)

zacky786 said...

betul laa keroro .. :) nice entry.. boleh berhibur.. tp jgn smpai keterlaluan.. peringatan utk diri ini juga..~

Syafiq Rosli said...

yeah..dekat kan dri dgn Tuhan klu jiwa kita kosong kan..

dreamygirl said...

salam.
yes..sy pernah mengalami perasaan ni..beberapa lama..dan kdng2 sekarang pon..rs jiwa kosong..cuba cari atau buat sesuatu untuk isi kebosanan tu,tapi xpernah puas..lepas satu, satu..tapi perkara yang penting saya lupa..jiwa ni kosong sebab tidak mengingati Allah..-)

keroro said...

nohoho :) : haha cepat2 buat amal ibadat byk2 bg xcepat busan :P

mrs yie : tue la..mungkin slama nie asyik terlalai dgn dunia tenet ja..jadi bila xdak, xtw nk buat apa lak...hehe

zacky : sama2 la kita saling ingat mengingati

syafiq : ya betul333 :)

dreamgirl : wslm...sama la kita...tp bila sungguh2 ingt Allah tue rasa tenang jiwa :P

Mohd Yusuf said...

sama la kita, aku pun bosan jgk...hehehee

ain revival said...

hmmm..aku selalu kata bosan..insaf2~